Uw zoekresultaten

Marbella en haar geschiedenis

Gepost door Tess de Hertogh op september 9, 2022
0

Denkend aan Marbella zullen de gedachten waarschijnlijk gaan naar zon, stranden en heerlijk eten. Dat is ook helemaal niet gek als we bedenken dat de Costa del Sol maar liefst 300 kilometer lang is. De binnenstad van Marbella kent talloze authentieke, maar ook moderne restaurantjes. Marbella heeft op die manier voor ieder wat wils. Van luxe strandtenten aan de Green Mile tot aan de pittoreske straatjes van Marbella Old Town. Maar, hoe is deze perfecte combinatie tot stand gekomen? Riva Vastgoed Marbella heeft dit voor u uitgezocht.

Erg gewild

De geschiedenis van Marbella maakt duidelijk dat het gebied al eeuwenlang erg gewild is. Zo zijn er zelfs opgravingen gedaan waarbij overblijfselen zijn gevonden uit de paleolithische en neolithische tijd. Omdat Marbella een strategische plek is, zijn er langs de kustlijn veel sporen van nederzettingen en uitkijktorens te vinden. De periode waarin meer duidelijk is over Marbella, is de tijd van de Romeinen. Ook zij waren geïnteresseerd in dit gebied en noemden de stad Salduba. Dit betekent de stad van het zout. Echter waren er nog meer geïnteresseerden in deze stad, namelijk de Arabieren. In de zesde eeuw na Christus namen zij Salduba over. De Arabieren veranderden de naam in Marbal-la en regeerden negen eeuwen over deze stad. In 1845 werden zij verdreven uit Marbal-la en uit de regio Andalusië.

Koning Ferdinand

De Spaanse koning die verantwoordelijk was voor het verdrijven van de Arabieren uit Andalusië, leefde onder de naam Ferdinand. Hij en zijn leger hebben ervoor gezorgd dat Andalusië en dus ook Marbella niet meer in handen waren van de overzeese volkeren. Het is dan ook aannemelijk dat in deze periode de naam Marbal-la is veranderd in Marbella.

Koning Ferdinand wist dat hij er alles aan moest doen de Arabieren buiten te houden. Om deze reden heeft hij meerdere forten gebouwd in en rondom de stad Marbella. Het overgrote deel van deze verdedigingswerken zijn bewaard gebleven en zijn tot de dag van vandaag te bewonderen.

Het neusje van de zalm

Ondanks het feit dat er geen zalm wordt gevangen in Marbella, is deze uitdrukking van toepassing. Na lange tijd van onrust begon Marbella op te bloeien op meerdere manieren. Er is altijd al veel gevist in deze omgeving, en met succes. Denk hierbij aan vissen als makreel, zeebrasem en schorpioenvissen. Ook werd in deze tijd aan landbouw gedaan in de omgeving van Marbella. Echter heeft niet vis of landbouw gezorgd voor rijkdom in Marbella, maar de mijnen die geopend werden in het achterland van de stad. Hierop volgend werden vier hoogovens gebouwd en er werd een spoorweg aangelegd. De sterke economische basis voor het gebied werd hier gelegd.

De jaren 70

Pas in de jaren 70 werd Marbella bekend onder de adel en de jetset van Spanje. Zij kwamen hier vooral voor het heerlijke gebied aan het water. In Marbella kon toen al veel gegolfd worden, waarna men ging uitrusten bij exclusieve clubs aan het strand. In deze tijd telde Marbella nog maar 30.000 inwoners en was het dus nog meer een dorp te noemen dan een stad. Buiten de vakantieperiodes om was het dan ook nog vrij rustig in Marbella en was het een plek voor locals.

De jaren 80 en 90

Naarmate de jaren verstreken werd Marbella steeds populairder. In eerste instantie waren dit vooral beroemdheden. Ook trok het gebied de aandacht van lugubere figuren en dit zorgde voor de slechte naam van Marbella destijds. Zo werden bijnamen gebruikt als Costa del Crime en Costa Nostra. Om deze reden werd het gebied minder populair en dit zorgde voor afname in toerisme. Na het aftreden van Franco in 1974 heeft het nog lang geduurd voor de rust wederkeerde in Spanje en dus ook in Marbella.

In de jaren 90 was de rust wedergekeerd in Marbella en ook de criminaliteit was afgenomen. Dit zorgde ervoor dat de jetset die ooit zo verliefd was geworden op de stad hun comeback maakten. Niet alleen de jetset, maar ook buitenlandse toeristen begonnen het gebied te ontdekken. De zon en de prachtige stranden hebben ervoor gezorgd dat de slechte naam vanuit de geschiedenis vergeten werd. The rest is history.

  • Uitgebreid zoeken

    € 0 naar € 25.000.000

Vergelijk aanbiedingen