Uw zoekresultaten

Terugblik op 2023 en vooruitblik op 2024!

Gepost door Tess de Hertogh op december 19, 2023
0

Hacia el próximo año, oftewel op naar volgend jaar! Waar we in Nederland te maken hebben gehad met een hoop onzekerheid, kunnen we in Spanje spreken van vooruitgang op het gebied van vastgoed. Terwijl we met dankbaarheid terugkijken op het afgelopen jaar, willen we samen met u vooruitblikken op de veelbelovende mogelijkheden die 2024 in petto heeft.

Investeren aan de Costa del Sol steeds populairder

Investeren in vastgoed aan de Costa del Sol wint steeds meer aan populariteit, en dit is niet zonder reden. De kustlijn van de Costa del Sol trekt investeerders om diverse redenen. Allereerst biedt het mediterrane klimaat van de Costa del Sol het hele jaar door aangename temperaturen, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor zowel vakantiegangers als permanente bewoners. Het zonnige weer en de milde winters maken het tot een ideale locatie voor investeerders die op zoek zijn naar een aantrekkelijk rendement op hun vastgoedinvestering.

De sterke vraag naar vakantieaccommodaties in de regio draagt bij aan de aantrekkelijkheid voor investeerders. De Costa del Sol staat bekend als een populaire toeristische bestemming, wat resulteert in een constant groeiende vraag naar verhuuraccommodaties, zowel op korte als lange termijn. Het aantal toeristen dat de regio bezoekt, blijft ieder jaar groeien. Maar er is ook een duidelijke aantrekkingskracht voor Expats naar dit gebied. Sinds de uitbraak van Covid-19 heeft iedereen het werken op afstand ontdekt. Veel mensen hebben ervoor gekozen om zich ‘permanent’ aan de Costa del Sol te vestigen om vervolgens op afstand en dus digitaal te werken voor hun werkgever. Naast het digitale werken wordt Spanje steeds meer een vestigingsgebied voor internationale bedrijven.

Bovendien heeft de regio geïnvesteerd in moderne infrastructuur, waaronder luchthavens, snelwegen en voorzieningen, wat de bereikbaarheid en levenskwaliteit verder verbetert. Forbes heeft Malága zelfs uitgeroepen tot meest aantrekkelijke stad voor Expats van het jaar 2023. Dit alles draagt bij aan de aantrekkingskracht van de Costa del Sol voor zowel toeristen als investeerders.

Kortom, de combinatie van het aangename klimaat, diverse vastgoedopties en een bloeiende toeristische sector maakt het investeren in vastgoed aan de Costa del Sol tot een steeds populairdere keuze voor investeerders wereldwijd.

Riva heeft beleggingen aangekocht voor investeerders

Afgelopen jaar heeft Riva Vastgoed Marbella beleggingen mogen doen voor Nederlandse investeerders. Deze trend zet zich voort in het aankomende jaar, waarbij wij al enkele aankooptrajecten gepland hebben voor het begin van het jaar. Hierbij mag u uitgaan van de persoonlijke aankoopbegeleiding van Riva. Wij begrijpen dat vastgoedaankopen in het buitenland uitdagend kunnen zijn en een andere aanpak vereisen dan u gewend bent in Nederland. Daarom willen wij u graag ondersteunen in dit proces. Naast het presenteren van boeiende investeringsmogelijkheden, zullen wij u stap voor stap begeleiden op een professionele manier. Hier is wat u van ons kunt verwachten:

 • Nederlandssprekende makelaar
 • Complete marktscan
 • Zorgeloos ontdekken
 • Toegang tot een uitgebreid netwerk aan professionals en servicepartners
 • Begeleiding van aankoop tot en met verhuur

Hierboven zijn afbeeldingen te zien van een aantal beleggingen die wij hebben mogen doen voor Nederlandse investeerders. Van links naar rechts zijn de volgende projecten hier te zien; Libella Estepona, Aranya Estepona, Solaris Mijas en Vanian Gardens Estepona. Klik op de voorgaande projecten voor meer informatie en afbeeldingen.

Het grote voordeel van nieuwbouwprojecten

Anders dan in Nederland, wordt er ontzettend veel gebouwd aan de Costa del Sol. Investeren in nieuwbouwprojecten aan de Costa del Sol biedt aantrekkelijke voordelen voor investeerders. De moderne nieuwbouwwoningen in deze regio trekken woningzoekenden aan vanwege hun frisse uitstraling en voorzieningen die vaak ontbreken in oudere projecten. Gemeenschappelijke ruimtes zoals buitenzwembaden en sportscholen maken de nieuwbouwprojecten aantrekkelijk voor een breed publiek, waaronder vakantiegangers en Expats.

Een interessant aspect voor investeerders is dat de aankoopprijzen doorgaans lager zijn in de pre-bouwfase en aanzienlijk stijgen naarmate het project vordert, resulterend in een potentiële waardestijging van ongeveer 30% bij oplevering.

Een aantrekkelijk kenmerk voor kopers van nieuwbouwprojecten is het ontbreken van aankoopkosten, aangezien makelaars worden betaald door de ontwikkelaar. De betaalvoorwaarden zijn flexibel, waarbij slechts een deel van de woning bij aanvang wordt aangeboden, en de rest bij oplevering wordt betaald. Dit maakt de financiële planning voor investeerders gunstig.

Duurzaamheid is een integraal onderdeel van moderne nieuwbouwprojecten, met gebruik van de nieuwste materialen, optimale energie-efficiëntie en voorzieningen van hoge kwaliteit. Dit vertaalt zich niet alleen in een aantrekkelijke investering voor de doelgroep, maar ook in minimale onderhoudskosten op korte en middellange termijn voor investeerders. Kortom, investeren in nieuwbouw aan de Costa del Sol biedt niet alleen direct rendement, maar ook waardevolle groeimogelijkheden op de lange termijn.

Onzekerheid in Nederland telt mee

Het zal u niet zijn ontgaan dat de Nederlandse politiek een onzeker punt is geweest het afgelopen jaar. Ook deze onzekerheid telt mee in de keuze van de locatie van uw vastgoedinvestering. Het kabinet is gevallen, er is opnieuw gestemd en het formeren van het nieuwe kabinet gaat niet van een leien dakje. Dit is natuurlijk ook te merken in de vastgoedwereld. Zo hebben er in 2023 aanzienlijke veranderingen plaatsgevonden in de belastingregels voor vastgoedeigenaren. In 2023 onderging de vermogensbelasting in Box 3 een herziening. Deze herziening bracht uitdagingen met zich mee en heeft ervoor gezorgd dat vastgoedinvesteerders hun strategieën moesten heroverwegen.

Er hebben bovendien nog een aantal andere wijzigingen plaatsgevonden op politiek vlak welke van invloed is op Nederlands vastgoed.

 • Op 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht geworden. Dit betekent dat de verhuurder zich aan bepaalde verplichtingen moet houden. Er is tevens een meldpunt ingericht voor huurders in geval van klachten.
 • Per 1 januari 2024 stijgt de liberalisatiegrens van huurwoningen van 136 punten naar 148 punten. Dit houdt in dat een woning 148 punten nodig heeft om in de vrije sector verhuurd te mogen worden. Dit kan grote gevolgen hebben voor vastgoedinvesteerders die woningen in bezit hebben die komend jaar niet meer in de vrije sector verhuurd mogen worden.
 • Voor komend jaar ligt het Wetsvoorstel betaalbare huur op de plank welke nog een schepje bovenop de situatie doet door de liberalisatiegrens op 187 WWS-punten te zetten. De onzekere politieke situatie zorgt ervoor dat de tijd zal leren of dit wetsvoorstel aangenomen gaat worden. U kunt zich voorstellen dat het aannemen van dit wetsvoorstel grote gevolgen heeft voor vastgoedinvesteerders.

Kansen in 2024

Hoewel er komend jaar nog veel onzeker is over de vastgoedmarkt in Nederland zijn er genoeg kansen. Indien u in Nederland in het bezit bent van (verhuurd) vastgoed in de vrije sector, raden wij u ten zeerste aan dit vastgoed te behouden. De verwachting is dat de schaarste van het huuraanbod in Nederland de prijzen in de vrije sector verder zal opdrijven. En dit betekent voor u meer rendement en een waardestijging van het object op de lange termijn. Indien u in het bezit bent van zogenaamde puntenwoningen, raden wij u aan om een duidelijke strategie te kiezen. Verkoop om vervolgens een nieuwe investering te doen op basis van het vrijgekomen vermogen kan erg lucratief zijn. U kunt, wat betreft een nieuwe investering, kiezen voor een vrijesector woning in Nederland of u kiest voor vastgoed aan de Costa del Sol. Beide opties zullen het gewenste rendement opleveren op de korte termijn.

Contact

Heeft u vragen over uw huidige vastgoed(portefeuille) en wilt u graag geholpen worden bij het kiezen van een juiste strategie? Wij assisteren u graag bij het aan- en verkoopproces in zowel Nederland als Spanje. Aarzel niet om contact met ons op te nemen door te mailen naar info@rivavastgoedmarbella.es.

 • Uitgebreid zoeken

  € 0 naar € 25.000.000

Vergelijk aanbiedingen